Hemsedal Hjort

Hemsedal Hjort har oppdrett og salg av egenprodusert kjøtt av våre vakre dyr som vi har i store hegn i Grøndalen der dyrene går fritt ute hele året. Vi tar hånd om hele prosessen med oppdrett og fôring, slakting i eget godkjent gårdsslakteri og alt salg som foregår direkte fra gården. Hovedproduktet vårt er salg av kartonger med hhv ¼ og ½ dyr . Vi selger også stykningsdeler  i løsvekt.

Kjøttet mørnes med ekstra lang mørningstid. Dette er avgjørende for kvaliteten, og som gir oss mange og gode tilbakemeldinger fra kunder som kommer tilbake år etter år.

Nærmere informasjon om kjøtt og hvorledes handle hos oss ligger i tekst under «nettbutikk»

Kontakt oss

Ragnhild KvernbergTlf 90 96 69 53
Arild GrøndalenTlf. 48 18 91 00
Organisasjonsnummer969 389 215
AdresseGrøndalsvegen 744
3560 Hemsedal
E-postpost@hemsedalhjort.no

Send oss en melding

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Kart

Kort om gården

Gården ligger i Grøndalen i Hemsedal, ca 700 moh, og gårdsfolket består av Ragnhild og Arild. Gården har vært i familiens eie fra den ble etablert sist på 1600 tallet, og heter Nordre Grøndalen , men kalles Nordigar`n.

Drifta har tidligere vært allsidig med melkeproduksjon, pelsdyr, ørretoppdrett, sau og gris  samt at vi har bygd flere utleiehytter. Den siste gjenværende  melkeproduksjonen ble besluttet nedlagt pga det totale arbeidsomfanget til fordel for hjortefarmen. I stedet for nedleggelse av melkeproduksjonen gikk vi 2005 inn i ny samdrift med 4 andre gårdsbruk. Samdriftsfjøset ligger også på vår eiendom i Grøndalen og har ca 70-80 melkekyr i tillegg til ungdyr og kalver. Et moderne fjøsanlegg med melkerobot.

Oppstart med og driftinga av hjortefarmen

Ved årsskiftet 2003/04 kjøpte vi inn ca 45 hindkalver (hind= hundyr) fra forskjellige norske hjorteoppdrettere. Året etter ble det kjøpt 17. Nå ligger vi på ca 45 hind.

Dyra er spredt på 4 hovedhegn, og på vinteren ledes de inn i et par mindre vinterhegn.

Det er etablert  bl.a drivganger og håndteringsanlegg for å kunne merke dyra, et krav fra Mattilsynet. Da vi har lang erfaring med stell av dyr, har det ikke vært store problem å lære/tilpasse seg det nye dyreslaget.

Vi har ikke hatt sykdom av noe slag på dyra.

Bukkene blir ”gevir-kappet” før brunsten på høsten. Dette forgår ved at geviret sages av etter å ha blitt bedøvet.Muligens høres dette merkelig. Årsaken  er for  unngå skader fra spisse gevir i en temmelig hektisk brunsttid for bukkene. Rangstigen blant bukkene er veldig tydelig. Brunsten foregår etter at basten er felt av geviret. Når basten er vekk er det ikke lenger følelser i geviret og bukkene er derfor ikke redd for gevirene sine, og slossingen bukkene imellom kan være ganske så hard. Da er det greit at gevirene er vekk for både de små og større dyra.

Vekstsesongen her er kort og tilleggsfôring må starte i førsten av september. Dyra fores med rundballe-pakket gras i tillegg til at får spesial-tilskudd av vitaminer og mineraler.

Hindene kalver i juni, og får èn kalv hver seg. Som nyfødte gjemmer mora dem i skogen og de ligger og såkalt trykker. Først etter en ukes tid følger de mor ut på åpne felt.  Vi har 3-4 store avlsbukker som er ansvarlige for at neste års kalver blir sikret… Kalvene lever ca 1,5 år, til påfølgende høst,  før de blir slaktet. Det  betyr at kjøttet vi selger kommer fra unge dyr med fint kjøtt.

I tillegg til egne hjort selger vi hjorte-og elgkjøtt fra jakta som også foregår i Grøndalen hvert år. Dette kjøttet blir håndtert og solgt tilsvarende som våre egne hjort.

Slakteri og kjøttbehandling

Vi har etablert eget gårds slakteri godkjent av Mattilsynet. Dyra blir avlivet mens de står rolig og spiser og deretter fraktet rett på slakteri noen hundre meter unna. Vi unngår derfor stressende innfanging og deretter transport av dyra til et fjerntliggende slakteri. Noe vi mener er bra for dyra og for kvaliteten på kjøttet. Arild har lagt mye omtanke i at kjøttet skal mørnes ekstra lenge. Viltkjøtt er anbefalt mørningstid på ca 45 døgngrader, vi ligger på alt mellom 65-80 døgngrader. Mange produsenter av kjøtt skjærer kjøttet ned etter få dager og mørner i vakumposene. Vi luft-mørner kjøttet på den «gamle» måten i kontrollert temperert lagerrom.

Kjøttet blir deretter skjært ned, partert og vakumpakket for deretter å gå rett på fryseri.

Hovedproduktene våre

Hovedproduktet vårt er salg av ¼ og ½ dyr. Da er alt kjøtt utbenet, ferdig partert og hvert stykke vakumert og merket med hvilken stykningsdel det er. ¼ dyr veier ca 9-13 kg , og ½ dyr ca 14-20 kg. Da får man alt fra dyret fra bog til lår, og det som ikke er hele stykker males til grovt kvernet kjøtt uten tilsetning av salt og vann. Ca 30 % av vekta i en kartong er kvernet kjøtt. I tillegg selger vi enkeltvise stykningsdeler, og da varierer det hvor mye vi har tilgjengelig for salg av den enklet stykningsdel. Kunden kan ringe for å forhøre seg om hva vi har. Bare unntaksvis har vi indre og ytrefilet i løsvekt, mens steiker og kvernet kjøtt (karbonadedeig) har vi stort sett hele året. Det er spesielt viktig for oss å si: det er utrolig mye godt kjøtt og gode smaker også utenom filetene.

Priser for kartong og salgsmåten vår  står under Nettbank.

Samt at det er en egen prisliste for stykningsdeler i løsvekt pr kg.

Prisliste stykningsdeler/løsvekt pr kg

 • Kvernet hjortekjøtt (karbonadedeig)
  kr 160,-
 • Grytekjøtt
  kr 220,-
 • Bogsteik
  kr 200,-
 • Rundbiff
  kr 350,-
 • Lårsteik (bankekjøtt)
  kr 350,-
 • Mørbrad
  kr 375,-
 • Entrecote
  kr 375,-
 • Flatbiff
  kr 420,-
 • Ytrefilet
  kr 500,-
 • Indrefilet
  kr 650,-
 • Skank (nb! lang langtidssteking)
  kr 190,-
 • Kraftbein
  Kr 45,-